Nedostatek pohybové aktivity a jeho vliv na rozvoj obezity - Mořkovská, Petra, 1984- (2014)
V disertační bylo hodnoceno množství, intenzita a typy pohybových aktivit a jejich vztah k výskytu obezity u 507 jedinců s průměrným věkem 45 ± 13 let. Výsledky podporují důležitost pohybové aktivity v boji proti vzniku obezity. Jedinci s rizikovými zdravotními parametry (na základě BMI, WHR a WHtR) ušli denně statisticky významně méně kroků a aerobních kroků v porovnání s jedinci, kteří měli normální tělesné parametry (p<0,05). Počet aerobních kroků, měřený pomocí krokoměru Omron, má tedy své opodstatnění pro hodnocení množství pohybové aktivity. Velmi důležitým poznatkem bylo také to, že index centrální obezity WHtR je pro vytváření doporučení účinnější, než BMI a WHR. Zjistili jsme, že jedinci mohou téměř 6krát snížit riziko WHtR>0,50 zvýšením pohybové aktivity nad 8985 kroků za den. Pomocí dotazníkového šetření i na základě údajů z krokoměru byl také zjištěn statisticky významný vliv věku na množství pohybové aktivity. Z hlediska metodiky byla pro tvorbu pohybových doporučení navrž