Pohybová léčba a kardiovaskulární rehabilitace - Havelková, Alena, 1976- (2014)
Úvod. Správně indikovaná, pravidelně prováděná a kontrolovaná fyzická aktivita je nezbytnou součástí léčby i rehabilitace nemocných s kardiovaskulárními chorobami. V rámci primární i sekundární prevence může fyzická aktivita významným způsobem eliminovat riziko vzniku hypertenze a snížit morbiditu a mortalitu pacientů se srdečně-cévními chorobami. Metody. U skupiny pacientů s ischemickou chorobou srdeční (n=53) byl sledován efekt kardiovaskulárního tréninku na fyzickou zdatnost, výkonnost, respirační kapacitu a na hodnoty krevního tlaku měřené sedmidenním ambulantním monitorováním krevního tlaku. Získané výsledky byly porovnány s kontrolními skupinami zdravých osob bez tělesné aktivity (n=30), s fyzickým tréninkem aerobního charakteru a aerobně-silového charakteru (n=80). Výsledky: Absolvování dvanáctitýdenního ambulantního řízeného programu s kombinovanou zátěží na úrovni ventilačního anaerobního prahu vedlo u pacientů s ischemickou chorobou srdeční ke zlepšení sledovaných parametrů (