Optimalizace aktivního screeningu amblyogenních refrakčních vad u dětí a stanovení nejvhodnější metodiky komplexní léčby amblyopie - Varadyová, Barbora (2014)
Práce prokazuje bezpečnost a efektivitu nové autorkou navržené metody barevné šachovnicové reverzační stimulace sítnice (BRS) v terapii amblyopie. Byly hodnoceny změny nejlépe korigované zrakové ostrosti v souboru dětských pacientů. Srovnávána byla běžně užívaná pleoptická metoda CAM stimulátoru s novou metodou BRS. Do souboru bylo zařazeno 122 dětí s diagnosou bilaterální amblyopie, s nejlépe korigovanou zrakovou ostrostí ( NKZO ) shodnou na obou očích, sledovaných na Dětské oční klinice LF MU a FN Brno v rozmezí 10/2008 - 8/2013. Během této doby byli ze souboru všech pacientů vybráni ti, jež měli shodnou počáteční NKZO při shodné nebo jen s mírně se lišící (do 0,5 sph Dpt., do 0,5 Cyl Dpt.) refrakční vadě na obou očích. U všech účastníku studie s bilaterálně shodným stupněm amblyopie byla odebrána anamnéza prvního záchytu a tíže amblyopie. Zraková ostrost byla vyšetřována na optotypových tabulích dle věku za standardních podmínek při vyšetřovací vzdálenosti 5 metrů. U všech pacientů