Keratokónus - Diagnostika a liečba - Strmeňová, Eva (2014)
Cieľom práce je zaradenie CXL do liečebného postupu a odhalenie rizikových skupín pacientov z pohľadu neúspechu liečby alebo komplikácií. Metódy. Do súboru bolo zaradených 86 očí pacientov s progresívnym keratokónusom, ktorí podstúpili CXL podľa Drážďanského protokolu. Sledované parametre boli posúdené v celom súbore a v skupinách očí pacientov rozdelených podľa zvolených kritérií. Vyhodnotené boli i vzťahy parametrov medzi sebou a v čase. Výsledky. V celom súbore bolo zaznamenané po CXL signifikantné zvýšenie BCVA (počet písmen - pred výkonom 42,30 ± 10,35, 1R 44,68 ± 10,04, p < 0,01, 2R 44,44 ± 10,57, p < 0,01), SE (pred výkonom -5,95 ± 3,98D, 1R -5,27 ± 3,84D, p < 0,01, 2R -4,94 ± 3,68D, p < 0,01) a zníženie všetkých keratometrických hodnôt (Sim K - pred výkonom 4,20 ± 2,07D, 1R 3,98 ± 1,83D, p < 0,05, 2R 4,07 ± 1,90D, p < 0,01,MAX - pred výkonom 50,39 ± 4,17D, 1R 49,46 ± 4,13D, p < 0,01, 2R 49,42 ± 4,14D, p < 0,01, MIN - pred výkonom 46,21 ± 3,17D, 1R 45,44 ± 3,18D, p < 0,01, 2R 45