Stratifikace trombotického rizika u Ph-negativních myeloproliferativních onemocnění - Kissová, Jarmila; Penka, Miroslav, 1952-; Masarykova univerzita. Interní hematoonkologická klinika (2014)
Ph-negativní myeloproliferativní onemocnění (MPN) jsou charakterizována zvýšeným rizikem trombotických komplikací, které zásadním způsobem ovlivňují morbiditu a mortalitu těchto nemocných. Identifikace rizikových faktorů pro vznik trombózy vede k přesnějšímu vymezení rizikových skupin, a tím i individualizaci léčebné strategie. Standardní stratifikace je založena na věku pacienta a anamnéze předchozí trombózy. V současnosti je zjevné, že stratifikace trombotického rizika u Ph-negativních MPN nemůže být založena jen na těchto dvou rizikových faktorech, které nemusí souviset se základním onemocněním. Kromě všeobecných rizikových faktorů jsou zvažovanými rizikovými faktory leukocytóza, trombocytóza, vyšší hladina hematokritu, pozitivita JAK2V617F a faktory zahrnuté v patogenezi trombózy. Role cirkulujících mikropartikulí, aktivace krevních elementů nebo endotelia při stratifikaci trombotického rizika nebyla dosud plně vyjasněna.
Philadelphia-negative myeloproliferative neoplasms (MPN) are characterized by increased risk of thrombotic complications that affect the morbidity and mortality of these diseases. Identification of risk factors for thrombosis leads to defining risk groups and thus individualizing therapeutic strategies. Standard stratification is based on age and previous history of thrombosis. At present, it is apparent that stratification of thrombotic risk in Ph-negative MPN can not be based only on these two factors that may not be related to these diseases. In addition to the general risk factors are leukocytosis, thrombocytosis, increased hematocrit levels, JAK2V617F positivity and factors involved in the pathogenesis of thrombosis under consideration Role of circulating microparticles, activation of blood cells and endothelium in thrombotic risk stratification has not yet been fully clarified.
Vedoucí práce: Miroslav Penka
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2014
Keywords: disertace; dissertations; Myeloproliferative Disorders; Polycythemia Vera; Primary Myelofibrosis; Thrombosis; myeloproliferativní poruchy; polycythaemia vera; primární myelofibróza; trombóza