Význam stanovení natriuretických peptidů a srdečních troponinů u pacientů s akutní dekompenzací chronickéhno systolického srdečního selhání - Štípal, Roman, jr., 1982- (2014)
Úvod. Stanovení natriuretických peptidů je dnes již běžně využívaným vyšetřením v diagnostice srdečního selhání, ale je přínosné i pro odhad prognózy pacientů. Cílem práce bylo zjistit, zda koncentrace BNP při přijetí, při propuštění či změna této koncentrace nejlépe slouží k odhadu nepříznivé prognózy u pacientů hospitalizovaných pro akutní dekompenzaci chronického systolického srdečního selhání. Stanovení srdečních troponinů je spojováno zejména s diagnostikou akutního koronárního syndromu, nicméně dle recentně publikovaných studií má význam i u akutního srdečního selhání, a to pro rizikovou stratifikaci nemocných. Řada studií poukazuje na vztah zvýšení troponinu především k hospitalizační, tedy krátkodobé mortalitě. Vliv na dlouhodobé přežívání nemocných není zcela vyjasněn. Kromě prognostického vlivu koncentrací BNP a troponinu T byla hodnocena také případná korelace hodnot těchto markerů. Současně byl studován i vliv dalších neinvazivních parametrů na dlouhodobou prognózu pacientů