Efektivita a bezpečnost katetrové implantace aortální chlopně (TAVI) - Branny, Marian (2014)
Katetrová implantace aortální chlopně (TAVI) byla vyvinuta s cílem příznivě ovlivnit vysokou mortalitu a morbiditu nemocných s neúměrně vysokým operačním rizikem. V současné době postrádáme podrobná krátkodobá data z národních center, stejně tak jakoukoliv evidenci dlouhodobých výsledků alternativních TAVI přístupů. Cíl: Zhodnotit krátkodobé výstupy všech konsekutivních nemocných podstupujících TAVI v Kardiocentru Nemocnice Podlesí Třinec a porovnat dlouhodobé výsledky alternativních TAVI přístupů. Výsledky: Ve 30-denním sledování byl v první skupině výskyt celkové mortality, mozkové ischémie (CMP/TIA) a koronární obstrukce 2,5%, 3,0% a 0,4%. Po implantaci chlopně došlo k poklesu MGrad na aortální chlopni na 9 (4;19) mmHg (p<0,001) a zlepšení funkční třídy dušnosti NYHA I/II z 13,4% před TAVI na 88,2% po TAVI (p<0,001). Ve druhé skupině nemocných, ve 30- dni, byla mortalita 2,6%, nezávisle na zvoleném přístupu. V dlouhodobém sledování byl výskyt velkých nežádoucích klinických příhod (