Vlastní jména ve fikci - Mráz, Michal (2014)
Disertační práce se zabývá sémantikou vlastních jmen ve fikčních textech. Cílem této práce je představit základní typologii přístupů k vlastním jménům, jež se objevují v dílech fikce, kriticky tyto koncepce analyzovat se zvláštním důrazem na návrhy teoretiků patřících k příznivcům tzv. teorie fikčních světů a následně představit alternativní, deskriptivisticky založený model sémantiky vlastních jmen ve fikci inspirovaný konceptem role Pavla Tichého. Zatímco příznivci teorie fikčních světů pokládají fikční jména za přímo referující výrazy, tato práce ukazuje, jaké sémantické a metafyzické obtíže jsou s uvedenou pozicí spjaty. Pojetí fikčních vlastních jmen jakožto výrazů, jež denotují tzv. role neboli individuové úřady, umožňuje vysvětlit zdánlivě kontradiktorické intuice, jež jsou s fikčními jmény obvykle spojovány, a zároveň se vyhnout řadě sémantických a metafyzických problémů. Naznačený přístup proto představuje atraktivní řešení jak pro sémantiku fikčních jmen, tak pro sémantiku f