Characteristics of RR Lyrae type stars - Skarka, Marek, 1982-; Zejda, Miloslav, 1965-; Masarykova univerzita. Ústav teoretické fyziky a astrofyziky (2014)
V této práci se zabývám Blažkovým jevem a jeho projevy u hvězd typu RR Lyrae. Valná část práce je věnována studiu odlišností mezi hvězdami typu RRab se stabilními křivkami a hvězdami modulovanými. Za dvěma úvodními kapitolami následují kapitoly prezentující výsledky mé práce. Na základě fotometrických dat napozorovaných během tří let na observatoři Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně bylo zjištěno, že hvězda TV Boo (typ RRc) má značně vyšší metalicitu, než se dříve uvádělo a že pravděpodobně vykazuje dlouhodobé změny světelné křivky, které se podobají čtyřletému cyklu u samotné hvězdy RR Lyrae. Dále byla analyzována data pro TV Boo z přehlídky SuperWASP, která odhalila paralelní modulaci světelné křivky s dvěma komponentami s periodami 9.373 d a 21.5 d. V době publikace těchto výsledků byla TV Boo první známou hvězdou s takovýmto chováním. Protože je obecně nedostatek kvalitních fotometrických dat v různých fotometrických barvách, byl založen projekt Czech RR Lyrae obse
In this thesis I focus on the Blažko effect in RR Lyrae type stars and on its manifestations. A large part of this work is devoted to the examination of differences between modulated and ordinary RR Lyrae stars of the ab type. After two introductory chapters results of studies of RRab stars are presented. After three years of observing the RRc star TV Boo at Masaryk University Observatory in Brno, it was found that this star has a higher metallicity than previously thought and that it could show long term light curve changes similar to the four-year cycle of RR Lyrae itself. Analysis of high density SuperWASP data revealed that TV Boo undergoes parallel modulation with two components with periods of 9.737 d and 21.4 d. At the time of publication it was the first such known object. Due to a lack of precise multicolour observations of RR Lyrae type stars, a new project, called the Czech RR Lyrae stars observation project, was founded in a collaboration with amateur astronomers. The main
Vedoucí práce: Miloslav Zejda
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: proměnné hvězdy; variable stars; disertace; dissertations