Characteristics of RR Lyrae type stars - Skarka, Marek, 1982- (2014)
V této práci se zabývám Blažkovým jevem a jeho projevy u hvězd typu RR Lyrae. Valná část práce je věnována studiu odlišností mezi hvězdami typu RRab se stabilními křivkami a hvězdami modulovanými. Za dvěma úvodními kapitolami následují kapitoly prezentující výsledky mé práce. Na základě fotometrických dat napozorovaných během tří let na observatoři Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně bylo zjištěno, že hvězda TV Boo (typ RRc) má značně vyšší metalicitu, než se dříve uvádělo a že pravděpodobně vykazuje dlouhodobé změny světelné křivky, které se podobají čtyřletému cyklu u samotné hvězdy RR Lyrae. Dále byla analyzována data pro TV Boo z přehlídky SuperWASP, která odhalila paralelní modulaci světelné křivky s dvěma komponentami s periodami 9.373 d a 21.5 d. V době publikace těchto výsledků byla TV Boo první známou hvězdou s takovýmto chováním. Protože je obecně nedostatek kvalitních fotometrických dat v různých fotometrických barvách, byl založen projekt Czech RR Lyrae obse