Modelling of toxic effects of mixtures at different levels of biological organisation - Smetanová, Soňa (2014)
V dnešní ekotoxikologii existují (mimo jiné) dvě velké výzvy. Tou první je propojení účinků toxických látek na různých stupních biologické organizace a pochopení cesty těchto účinků od expozice až po celkovou odpověď organismu nebo např. celého ekosystému. Druhou výzvou je predikce toxického účinku směsí látek, protože laboratorní otestování všech kombinací polutantů reálně nebo potenciálně se vyskytujících v životním prostředí není možné. S ohledem na již zmíněnou snahu o propojení různých efektů toxických látek je důležité modelovat účinky směsí nejenom na úrovni organismů (což je již nyní široce aplikováno a studováno), ale také na úrovni nižší (např. molekulární) a vyšší (např. společenstev či ekosystémů). Tyto přístupy stále ještě nejsou plně zavedeny a stávají se tak předmětem velkého výzkumného zájmu. Tato disertační práce je zaměřena na možnosti predikce efektů směsí toxických látek jednak na úrovni společenstev organismů a jednak na úrovni molekulární. První dvě studie ...