Neutron/gamma-ray measurement and discrimination - Amiri, Moslem (2014)
Tato dizertační práce se zabývá měřením a separací neutronového a gama záření. Reakce, které vytvářejí pole neutronového záření a rovněž reakce neutronů s okolním prostředím, generují také záření gama. Často je potřeba měřit neutronové záření v tomto směsném poli neutronů a gama. Některé typy scintilátorů dokáží účinně separovat neutrony a gama fotony; tvar scintilačního impulzu vytvořeného těmito částicemi je rozdílný. Rozdíl těchto impulzů je způsoben rozdílným zpožděním deexcitace po interakci částice ve scintilátoru. Výsledný tvar pulzu je pak tvořen rychlou a pomalou složkou scintilace. A právě pomalá složka scintilace může odhalit typ částice, který ji vytvořil. Tento poznatek je využíván k separování různých typů částic a metody, které jej využívají, nazýváme pulse shape discrimination (PSD) metody. Tato práce představuje množství nových metod sloužících k separaci neutronových a gama impulzů. Pro posouzení vlivu bitového rozlišení a rychlosti vzorkování impulzů byly pro získání