Personality, reprodukční strategie a pohlavní výběr u vybraných taxonů ryb - Řežucha, Radomil (2014)
Vliv osobnostních znaků na alternativní reprodukční taktiky (charakteristické typy reprodukčního chování) patří mezi zanedbávané oblasti studia pohlavního výběru. Současně bývá opomíjen i vliv sociálního prostředí a zkušenosti na tyto taktiky a studium schopnosti jedinců v průběhu námluv maskovat své morfologické nedostatky. Jako studovaný systém alternativních rozmnožovacích taktik byl zvolen v přírodě nejběžnější komplex - sneaker x guarder (courter) komplex, popisující teritoriální a neteritoriální role samců. U hořavky duhové (Rhodeus amarus) byly potvrzeny osobnostní rozdíly mezi jedinci. Preference využívání konkrétní alternativní reprodukční taktiky jednotlivých samců však u tohoto druhu nebyla ovlivněna žádným ze zkoumaných osobnostních znaků (odvahou či agresivitou), ale vznikala zřejmě jako důsledek působení vlivu okolních environmentálních a sociálních faktorů s ohledem na morfologické znaky jedince. Nepotvrdila se ani přítomnost behaviorálního syndromu (souboru korelovaných