Analýza konstrukce, sémantika a ikonografie součástí lidového oděvu na příkladu soukenných kalhot v západních Karpatech a středověkého kalhotového oděvu - Šimša, Martin, 1974- (2014)
Výzkum lidového oděvu patřil po řadu let mezi frekventovaná témata domácí etnologie. Studie, které z něj vzešly, se však zabývaly spíše výzkumem ženských oděvních součástek a s ními související problematikou, kdežto mužský oděv byl spíše na okraji zájmu. Ve své práci bych rád tuto mezeru alespoň částečně zaplnil, a to na příkladu více než charakteristické mužské oděvní součástky - soukenných nohavic. Jejich nošení patřilo v minulosti k charakteristickým znakům tradičního mužského oděvu na východní a jihovýchodní Moravě. Současná etnologická věda spatřuje jejich původ ve vrcholném středověku, kdy předchozí vývoj vyústil ve vznik celistvých uzavřených kalhot. Přestože vědci předpokládají, že právě v nich mají nohavice tradičního oděvu svůj základ, dosud se žádná studie nepokusila toto spojení blíže prozkoumat a analyzovat. Základem naši práce proto bude konfrontace střihů středověkých a novověkých typů nohavic, s následným přihlédnutím k jejich územnímu rozšíření