La solitude et l'identité dans l'oeuvre romanesque de Michel Tournier - Veverková, Darina; Kyloušek, Petr, 1952-; Masarykova univerzita. Ústav románských jazyků a literatur (2014)
Predkladaná dizertačná práca sa zaoberá problematikou vývoja identity človeka v samote v siedmich románoch súčasného francúzskeho spisovateľa Michela Tourniera: Vendredi ou les limbes du Pacifique, Le Roi des Aulnes, Les Météores, Gaspard, Melchior et Balthazar, Gilles et Jeanne, La Goutte d´Or a Éléazar ou la source et le buisson. Teoretické východiská práce tvoria najmä diela francúzskych filozofov Gillesa Deleuzea a Paula Ricoeura. Zameriavame sa na Deleuzovú teóriu, podľa ktorej prítomnosť druhých ľudí významne ovplyvňuje naše vnímanie seba a druhých ľudí, ako aj na Ricoeurovú teóriu naratívnej identity. V práci ďalej približujeme život a literárne dielo Michela Tourniera so zameraním na charakteristiku jeho románovej tvorby. Skúmame rôzne druhy mýtov v románoch, ako aj tému iniciačného procesu. V hlavnej časti práce sa zaoberáme analýzou jednotlivých naratívnych kategórií a tým, ako tieto kategórie odrážajú a zdôrazňujú komplexnosť a špecifickosť procesu sebaidentifikácie človeka
The submitted thesis deals with the problem of identity evolution in solitude in seven novels of contemporary French writer Michel Tournier: Vendredi ou les limbes du Pacifique, Le Roi des Aulnes, Les Météores, Gaspard, Melchior et Balthazar, Gilles et Jeanne, La Goutte d´Or and Éléazar ou la source et le buisson. Theoretical basis for the thesis is formed by the works of two French philosophers: Gilles Deleuze and Paul Ricœur. We focus on Deleuze’s theory that the presence of other people influences significantly our perception of ourselves and of other people, as well as on Ricœur’s theory of narrative identity. After presenting life and literary work of Michel Tournier, we concentrate on the characteristics of his novels. We analyse different myths in the novels and explain the initiatory process. The main part of the thesis concerns the analysis of narrative categories, which reflect and emphasize the complexity and particularities of the self-identification process in solitude. We
Vedoucí práce: Petr Kyloušek
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2014
Keywords: Tournier, Michel, -- 1924-2016; 20.-21. století; francouzská literatura -- 20.-21. století; francouzští spisovatelé -- 20.-21. století; identita v literatuře; literárněvědné rozbory; literární náměty; osamělost; French authors; French literature; identity in literature; literary criticism and history; literary themes; loneliness; disertace; dissertations