La solitude et l'identité dans l'oeuvre romanesque de Michel Tournier - Veverková, Darina (2014)
Predkladaná dizertačná práca sa zaoberá problematikou vývoja identity človeka v samote v siedmich románoch súčasného francúzskeho spisovateľa Michela Tourniera: Vendredi ou les limbes du Pacifique, Le Roi des Aulnes, Les Météores, Gaspard, Melchior et Balthazar, Gilles et Jeanne, La Goutte d´Or a Éléazar ou la source et le buisson. Teoretické východiská práce tvoria najmä diela francúzskych filozofov Gillesa Deleuzea a Paula Ricoeura. Zameriavame sa na Deleuzovú teóriu, podľa ktorej prítomnosť druhých ľudí významne ovplyvňuje naše vnímanie seba a druhých ľudí, ako aj na Ricoeurovú teóriu naratívnej identity. V práci ďalej približujeme život a literárne dielo Michela Tourniera so zameraním na charakteristiku jeho románovej tvorby. Skúmame rôzne druhy mýtov v románoch, ako aj tému iniciačného procesu. V hlavnej časti práce sa zaoberáme analýzou jednotlivých naratívnych kategórií a tým, ako tieto kategórie odrážajú a zdôrazňujú komplexnosť a špecifickosť procesu sebaidentifikácie človeka