Atmospheric pressure plasma activation and nano-modification of polypropylene nonwoven fabrics - Radić, Nina; Černák, Mirko, 1955-; Masarykova univerzita. Ústav fyzikální elektroniky (2014)
Předmětem této dizertační práce je plazmová aktivace netkaného polypropylenu (PP) pomocí dvou různých atmosférických plazmových zdrojů: objemového dielektrického bariérového výboje (anglická zkratka DBD) a difúzního koplanárního povrchového bariérového výboje (DCSBD). Cílem je pomocí této aktivace zlepšit nanášení antimikrobiálních účinných látek, např. iontů stříbra (Ag+) nebo zlatých nanočástic (AuNP), na PP povrch. Pro zkoumání změn povrchu PP po opracování plazmatem i pro vyhodnocení stárnutí úpravy byly použity následující metody: rastrovací elektronová mikroskopie (SEM), mikroskopie atomové síly (AFM), absorpční infračervená spektroskopie (varianta ATR-FTIR), optická emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-OES), rentgenová fotoelektronová spektroskopie (XPS). Na aktivovaném PP pak byly provedeny testy nasákavosti vody a testy nanášení Ag+ a AuNP. Finální a velmi důležitou fází výzkumu byly pak funkční in-vitro testy antimikrobiálních účinků netkaných PP textilií n
The aim of this dissertation is plasma activation of nonwoven polypropylene (PP) using two different ambient air plasma sources: volume dielectric barrier discharge (DBD) and diffuse coplanar surface barrier discharge (DCSBD). This was done in order to enhance the deposition of antimicrobial agents (silver ions (Ag+) and gold nanoparticles (AuNPs)) onto PP surface. Scanning electron microscopy (SEM), atomic force microscopy (AFM), attenuated total reflection-Fourier transform infrared spectroscopy (ATR-FTIR), inductively coupled plasma-optical emission spectroscopy (ICP-OES), X-ray photoelectron spectroscopy (XPS), water absorption, Ag+ and AuNPs uptake were used to assess the surface changes due to the plasma treatment, and to evaluate the durability of the achieved treatment effects. Finally, as a very important aspiration of the research, antibacterial activity of Ag+ and AuNPs loaded PP nonwovens against pathogens Staphylococcus aureus, Escherichia coli and Candida albicans were ev
Vedoucí práce: Mirko Černák
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: fyzika plazmatu; plazma (fyzika); polypropylen; plasma (ionized gases); plasma physics; polypropylene; disertace; dissertations