Atmospheric pressure plasma activation and nano-modification of polypropylene nonwoven fabrics - Radić, Nina (2014)
Předmětem této dizertační práce je plazmová aktivace netkaného polypropylenu (PP) pomocí dvou různých atmosférických plazmových zdrojů: objemového dielektrického bariérového výboje (anglická zkratka DBD) a difúzního koplanárního povrchového bariérového výboje (DCSBD). Cílem je pomocí této aktivace zlepšit nanášení antimikrobiálních účinných látek, např. iontů stříbra (Ag+) nebo zlatých nanočástic (AuNP), na PP povrch. Pro zkoumání změn povrchu PP po opracování plazmatem i pro vyhodnocení stárnutí úpravy byly použity následující metody: rastrovací elektronová mikroskopie (SEM), mikroskopie atomové síly (AFM), absorpční infračervená spektroskopie (varianta ATR-FTIR), optická emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-OES), rentgenová fotoelektronová spektroskopie (XPS). Na aktivovaném PP pak byly provedeny testy nasákavosti vody a testy nanášení Ag+ a AuNP. Finální a velmi důležitou fází výzkumu byly pak funkční in-vitro testy antimikrobiálních účinků netkaných PP textilií n