Role of microRNA in the pathogenesis of multiple myeloma - Bešše, Lenka, 1985- (2014)
Cirkulující sérové mikroRNA (miRNA) jsou nové potenciální nádorové biomarkery i nové minimálně-invazivní diagnostické řešení díky své vysoké stabilitě a souvislosti s onemocněním. Cílem této práce bylo zjistit, zdali cirkulující miRNA mají diagnostický a prognostický potenciál u široké škály monoklonálních gamapatií, mezi které patří mnohočetný myelom (MM), extramedulární onemocnění (EM) a Waldenströmova makroglobulinémie (WM). MiRNA profilování pomocí TaqMan Low Density Arrays bylo použito ke stanovení rozdílně exprimovaných sérových miRNA mezi MM pacienty, pacienty s monoklonální gamapatií nejistého významu (MGUS), pacienty s EM a zdravými dárci (HD), a dále mezi pacienty s IgM monoklonální gamapatií (IgM-MGUS, WM, IgM-MM). Stanovené rozdílně exprimované miRNA mezi MM, MGUS a HD (miR-744, miR-130a, miR-34a, let-7d a let-7e), mezi MM a EM (miR-130a) a dále rozdílně exprimované miRNA mezi pacienty s IgM monoklonální gamapatií (miR-320a a miR-320b) byly ověřeny pomocí kvantitativní PCR