Význam molekulárně genetické diagnostiky CYP2D6 pro klinickou praxi - Pindurová, Eva (2014)
Úvod. Hlavním trendem moderní farmakogenetiky je v současné době individualizace dávkování léčiv konkrétním pacientům, tzv. personalizace farmakoterapie. Jedněmi z nejvíce studovaných kandidátních genů jsou z této oblasti geny pro cytochromy P450, které metabolizují velkou část běžně užívaných léčiv. Kromě standardních léčiv s nízkým terapeutickým indexem, jako jsou cytostatika, některá antibiotika nebo imunosupresiva, sem řadíme i některá léčiva ze skupiny psychofarmak. Tato skupina, konkrétně antidepresiva, byla vybrána pro naši experimentální studii. Metody. V této studii jsme se zaměřili na farmakokinetiku antidepresiva paroxetinu a závislosti výskytu vedlejších účinků léčby na rychlosti jeho metabolizace na účinnou látku danou genotypem nebo fenotypem. U všech 98 pacientů zařazených do studie byla provedena molekulární analýza genu CYP2D6 a byl stanoven aktuální metabolický fenotyp. Dále byly posuzovány symptomy nežádoucích účinků léčby pomocí škál CGI1, UKU a ASEX. Všechna takto