Využití moderních metod v metabolomice - Smutná, Jindra, 1982- (2014)
Kvantitativní i kvalitativní stanovení metabolitů (nízkomolekulárních produktů metabolismu) v buňce, tkáni, nebo organismu, poskytuje důležité informace o probíhajících biochemických procesech a fyziologickém stavu daného biologického systému. Předmětem poměrně nové vědecké disciplíny - metabolomiky - je pak stanovení kompletní sady intra- i extracelulárních metabolitů za definovaných podmínek, tzn. za konkrétního fyziologického stavu buňky. Výzkum v oblasti metabolomiky vyžaduje reprodukovatelné přípravy vzorku a spolehlivé analytické separační metody, které umožňují analýzu vysoce komplexních vzorků. Silnou pozici zde zaujímá kapilární elektroforéza (CE), která se díky svým rozměrům separační kapiláry vyznačuje velmi malou spotřebou vzorku a minimálními organickými odpady. CE dále umožňuje rychlé, vysoce účinné a plně automatizované analýzy s možností využití online prekoncentrace k výraznému zvýšení koncentrační citlivosti dané metody. Nukleotidy patří mezi centrální metabolity kom