Deterministické modely a identifikace jejich parametrů - Pink, Václav (2014)
Tato disertační práce se věnuje popisu metod sloužících k identifikaci para- metrů vybraných deterministických modelů. Skládá se z pěti kapitol. V první kapitole se čtenář může seznámit s elementárními pojmy z oblasti matematic- kého modelování, simulace a deterministických modelů. Ve druhé kapitole jsou popsány základní modely populací. Konkrétně modely růstu izolované populace a jejich vlastnosti, dále jsou představeny modely popisující vzájemně interagu- jící populace. Ve třetí kapitole se věnuji identifikaci parametrů - některým programovým možnostem dnešní doby sloužícím k identifikaci parametrů a na konkrétních příkladech je demonstrováno praktické použití těchto softwarů. Ob- sahem čtvrté kapitoly jsou dvě obsáhlé simulační studie týkající se speciálních typů modelu typu dravec-kořist a jedna menší simulace, která se také věnuje modelu dravec-kořist. V závěru jsou diskutovány otázky, které jsme si kladli na začátku a k jejichž zodpovězení nám pomohly výsledky simulačních studií.