Pánevní sentinelová uzlina u nádorů genitourinárního traktu - Staník, Michal, 1977- (2014)
STANÍK Michal. Pánevní sentinelová uzlina u urologických malignit. Brno, Lékařská fakulta MU, 2014, 83 s. Disertační práce. V disertační práce jsou zhodnoceny možnosti vyšetření sentinelové uzliny (SU) u karcinomu prostaty a měchýře. Na vlastním souboru 80 pacientů s karcinomem prostaty jsme prokázali schůdnost vyšetření SU a vysokou senzitivitu vyšetření ve vztahu k záchytu uzlinových metastáz. Vyhodnotili jsme vliv různého rozsahu pánevní lymfadenektomie (LAE) na přesnost určení stádia onemocnění a na pravděpodobnost odstranění všech uzlinových metastáz, z čehož nejlépe vyšla kombinace vyšetření SU a rozšířené LAE. Vyšetření SU zvyšuje přesnost stagingu individuálním stanovením nutného rozsahu LAE a důkladnějším histologickým vyšetřením SU. V současnosti je u karcinomu prostaty vyšetření SU komplementární k LAE, do budoucna má potenciál nahradit LAE u selektovaných pacientů.