Static and dynamic uplift related to hotspot activity - case study for Mahanadi basin and 85 E Ridge - Choudhuri, Mainak (2014)
Tato práce se snaží identifikovat účinky vulkanismu plášťového chocholu, pokud jde o zdvih vyvolaný v zemské kůře a subsidenci různých typů kůry, když se hlava chocholu posune mimo. První kapitola definuje hypotézu plášťových chocholů z hlediska studovaného problému a popisuje ohybové deformace související se vmístěním chocholu. Přítomnost hlavy chocholu pod litosférou vytváří široké vzedmutí asi 2000 km v průměru a výzdvih kůry. Ten může být dvojího typu - buď se jedná o dočasný dynamický výzdvih, který vymizí společně s termální anomálií, nebo může jít o trvalé vyzvednutí kůry v důsledku korového podsunutí. Tato kapitola popisuje různé metody odhadování výzdvihu. Popisuje také ohybové deformace kůry vytvořené v důsledku vulkanismu na horké skvrně a definuje charakteristické ukládání sedimentů v depresích v okolí sopek. Je uvedena základní charakteristika hřbetu 85 ° E v souvislosti s různými hypotézami jeho vzniku a kapitola končí výčtem cílů práce. Druhá kapitola přehledně popisuje