Buněčné a molekulární mechanismy během vývoje zubů a kostí se zaměřením na funkce kaspáz - Švandová, Eva (2014)
Apoptotická eliminace buněk má zásadní význam během vývoje a udržování homeostázy mnohobuněčných organismů. Její funkce byly popsány také během vývojových procesů zubních i peridentálních struktur. Kaspázy byly primárně identifikovány jako klíčové enzymy apoptózy. Finální exekuční fázi apoptózy zajišťuje trojice kaspáz-3, -6, -7. Kaspáza-3 je považována za centrální a nejfrekventovanější molekulu tohoto mechanismu. V současnosti však byly popsány i její další role mimo apoptózu. Tato práce se zaměřuje na studium funkcí strukturně i funkčně podobné kaspázy-7 ve vývoji tvrdých tkání. Aktivace kaspázy-7 byla detekována v primárním sklovinném uzlu (PEK) myšího moláru a pozitivně korelovala s výskytem apoptotických buněk, podobně jako kaspáza-3. Na rozdíl od kaspázy-3 však kaspáza-7 nebyla pro apoptózu PEK klíčová. Mimo oblast PEK byla aktivace kaspázy-7 ve vývoji zubů pozorována během diferenciace odontoblastů a ameloblastů, a také v dalších neapoptotických buňkách. Myši postrádající kaspá