Pracovnělékařské prohlídky zaměstnanců - Vrbová, Lucie (2015)
Předmětem rigorózní práce je právní úprava pracovnělékařských prohlídek zaměstnanců v českém právním řádu, a to jak úprava obecná, tak speciální vztahující se na určité profese. Práce se zaměřuje na aktuální problematiku související s přijetím nové právní úpravy pracovnělékařských prohlídek zaměstnanců, zabývá se právy a povinnostmi zaměstnavatelů a zaměstnanců v rámci zajišťování pracovnělékařských prohlídek a zkoumá důsledky jejich nedostatečného provádění na pracovněprávní vztahy. Zahrnuta je rovněž související daňová problematika. Součástí rigorózní práce je dále dílčí srovnání české právní úpravy s právní úpravou slovenskou se zaměřením na jednotlivé odlišnosti v právní úpravě dané problematiky, jakož i analýzu vybraných institutů pracovnělékařských prohlídek v právních řádech některých evropských států.