Obrazy z dějin národa českého. - Vančura, Vladislav, 1891-1942 (Masarykova univerzita. Středisko pro pomoc studentům se specifickými nároky, 2014)
Obsahuje v jednom svazku díl druhý (který líčí dobu Přemyslovců) a nedokončený díl třetí, který je však jen nepatrným torsem, jak o tom svědčí autorův plán 3. dílu, který je tu také otištěn. Zachovaný zlomek 3. dílu, který měl zachycovat dobu Přemyslovců až po dobu Jana Luc., vyšel po prvé r. 1948 v DP, avšak v tomto vyd. je přetištěna ještě další část z rukopisné pozůstalosti třetího dílu, autorem již neopravená.