Obrazy z dějin národa českého. - Vančura, Vladislav, 1891-1942 (Masarykova univerzita. Středisko pro pomoc studentům se specifickými nároky, 2014)
Beletristické líčení našich národních dějin založené na historickém materiálu, který dodali prof. dr. V. Husa, dr. J. Charvát a dr. J. Pachta. Vančura psal "své dílo právě v těžké době národa, za Hitlera a nacismu. Mluví v něm proto i autorovo srdce, ano to na prvním místě. Tak vznikla epopej národa těžce zkoušeného, ale tím horoucněji básníkem milovaného. Tím také Vančurovy "Obrazy" vždy zůstanou: přímo pomníkem nejkrásnější služby národu. Ale je to ovšem dílo básníkovo, jenž podle toho i vybírá, hodnotí a vypravuje dějiny národa." (Zd. Nejedlý.) - I. díl zachycuje nejstarší období našich dějin, až po dobu Přemyslovců.