Modulation of TRAIL-induced apoptosis by chemotherapeutic drugs in colon cancer cells - Jelínková, Iva (2014)
Platinové komplexy, mezi které patří i cisplatina, se používají v léčbě řady solidních nádorů. Jejich aplikace v terapii je však často omezena vnitřní nebo získanou rezistencí a doprovázena závažnými nežádoucími účinky. Proto jsou vyvíjeny nové platinové analogy s cílem překonat rezistenci a snížit vedlejší efekty. Jedním z takových komplexů je nový platinový derivát LA-12, s atomem platiny v oxidačním čísle (IV), který je účinným v in vitro i in vivo testech u mnoha typů nádorů, včetně rezistentních k cisplatině. Cytokin TRAIL (ligand indukující smrt, patřící do rodiny faktoru nekrotizujícího nádory) je známý pro svoji schopnost indukovat apoptózu u mnoha typů nádorových buněk bez ovlivnění buněk normálních. TRAIL, který působí jako ligand, aktivuje apoptózu po vazbě k receptorům smrti. U buněk typu II, které vyžadují amplifikaci apoptotického signálu přes mitochondrie, hrají důležitou roli proteiny Bcl-2 rodiny. V průběhu mitochondriální dráhy dochází k aktivaci proapoptotických pro