Interaction of dietary fatty acids with endogenous inductors of apoptosis in the human colonic epithelial cells - Skender, Belma (2014)
Vysoce nenasycené mastné kyseliny se mohou významně uplatňovat v modulaci základních cytokinetických procesů, jako jsou proliferace, diferenciace a apotóza, zejména omega-3 kyselina dokosahexaenová (DHA). DHA se snadno inkorporuje do membránových fosfolipidů, mění vlastnosti membrán a může významně ovlivnit příjem a přenos buněčných signálů včetně těch, které jsou nutné pro spuštění buněčné smrti. Řada studií poukazuje na významný vliv DHA v karcinogenezi. I přes tyto efekty je DHA považována spíše za modulační a regulační agens různých chemoterapeutik. Cytokin TRAIL (tumor necrosis factor TNF-related apoptosis-inducing ligand), který patří do skupiny transmembránových proteinů rodiny TNF, dokáže indukovat programovanou buněčnou smrt, apoptózu, u různých nádorových buněk, ale je zajímavé, že se tak neděje u normálních zdravých buněk. Proto je TRAIL další významnou molekulou studovanou v protinádorové terapii. Ukázalo se však také, že řada nádorových buněk je vůči působení TRAILu rezist