Dialogue-based Exploration of Graphics for Users with a Visual Disability - Plhák, Jaromír, 1982- (2014)
Přístupnost počítačové grafiky je jedním z nejdůležitějších současných témat v oblasti asistivních technologií pro osoby se zrakovým postižením. Doposud se většina prací v této oblasti orientovala na tvorbu hmatových zařízení, nebo na využití neverbálních zvuků pro zkoumání grafických objektů. V této práci představujeme nový přístup ke zkoumání grafických dat. Grafická data jsou integrována s dialogovým rozhraním, což umožňuje uživatelům s nimi komunikovat pomocí přirozeného jazyka. Sémantika vizuálních dat je popsána ontologiemi, které jsou využity i v rámci dialogového rozhraní. Tyto ontologie představují formálně definované a dobře strukturované báze dat. Komunikace s uživatelem je řízena inteligentními moduly. On-line zdroje jsou využívány jak pro získávání dodatečných informací o grafických datech, tak i pro řešení složitějších úloh. Výzkum se také zaměřuje na návrh poloautomatických metod pro anotování obrazu, které využívají doménové ontologie. V rámci projektu "GATE" byl implem