Využívání multimediálních technologií u žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v inkluzivním prostředí školy - Gajzlerová, Lenka, 1984- (2014)
Předkládaná disertační práce je zaměřena na problematiku multimediálních technologií ve speciální pedagogice. Empirická část disertační práce zahrnuje dvě výzkumná šetření. První kvantitativní výzkum je zaměřen na využití digitálních technologií (PC) se stanoveným hlavním cílem analyzovat využití digitálních technologií (včetně informačních a komunikačních technologií) u žáků se speciálními vzdělávacími potřebami na základních školách hlavního vzdělávacího proudu. Druhý kvalitativní výzkum je zaměřen na oblast ICT, konkrétně na využití tabletů ve vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Hlavním cílem druhého výzkumu je analýza a zhodnocení využití tabletů ve výuce a vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v inkluzivním prostředí z pohledu pedagogických pracovníků. Disertační práce je členěna na teoretickou a empirickou část. Teoretická část je zpracována ve třech kapitolách a zaměřuje se na oblast inkluzivního vzdělávání, multimediální a digitální technologi