Parkinsonova nemoc: Ovlivnění motoriky nízkofrekvenční repetitivní transkraniální magnetickou stimulací (rTMS) cerebella a zpracování nevědomé senzorické informace při intracerebrálním snímání mismatch negativity (MMN). Neurofyziologická studie - Minks, Eduard (2014)
Studie A Úvod: Mozeček hraje významnou úlohu v kontrole motorických funkcí. Repetitivní transkraniální magnetická stimulace (rTMS) mozečku ovlivňuje motoriku u zdravých dobrovolníků a je schopna ovlivnit anatomické a funkčí propojení cerebellum-thalamus-kortex. Cílem naší studie A bylo zjistit, zda 1 Hz rTMS cerebella je schopna ovlivnit motorickou funkci horní končetiny v časné fázi Parkinsonovy nemoci. Materiál a metodika: Do studie bylo zahrnuto dvacet pacientů s Parkinsonovou nemocí. Každý pacient absolvoval 1krát rTMS s REAL (skutečnou) stimulací a 1krát rTMS s SHAM (placebo) stimulací. Použili jsme frekvenci 1 Hz, 600 pulzů, stimulováno bylo pravé laterální cerebellum. Před rTMS a po ní každý proband vždy absolvoval dva motorické testy se zaměřením na jemnou a hrubší motoriku horní končetiny (Nine hole peg test, Test s míčky), přičemž jsme měřili rychlost provedení testů. Výsledky: Pokud jsme srovnali změny v testech (změna v testu = rozdíl mezi rychlostí pacienta v testu před a