Boris N. Čičerin o ruských dějinách (státní škola jako historiografický a společenský fenomén) - Šaur, Josef, 1981- (2014)
Předmětem disertace je popis koncepce ruských dějin Borise N. Čičerina (1828-1904) a její analýza v dobových souvislostech ruské historiografie. V práci jsou podrobně zmapovány počátky a okolnosti vzniku tzv. státní školy, k jejímž představitelům patřili kromě Čičerina K. D. Kavelin, S. M. Solovjov a T. N. Granovskij. Za pomoci relevantních pramenů jsou zkoumány jednotlivé prvky Čičerinova pojetí ruských dějin. Autor se soustředil i na zachycení souvislostí mezi Čičerinovým pojetím ruských dějin a jeho texty, v nichž se vyjadřoval k dobovým společenským a politickým otázkám. Pozornost je v předkládané práci věnována Čičerinovým také pracím v oboru státovědy a teorie a filozofie práva