High resolution sequence-directed mapping of nucleosomes with functional loads - Hapala, Jan (2014)
V této dizertacní práci zkoumáme rotacní pozice nukleozomu v rídících sekvencích eukaryotických genomu: sestrihová místa, promotory obsahující TATA box a sekvence pripojené k jaderné matrix. Dále sledujeme výskyt nukleozomálního pozicního motivu ve ctyrech eukaryotických genomech. Výsledky našich analýz naznacují dosud neznámé funkce nukleozomu a jejich vliv na evoluci genomu.