Komparatyvne doslidžeňňa jurydyčnoji terminolohiji ukrajinskoji ta českoji mov (rozvytok i sučasnyj stan terminosystem i terminoznavstva, problemy perekladu) - Čmelíková, Oxana, 1980- (2014)
Disertační práce zkoumá ukrajinskou právní terminologii ve srovnání s českou. Popisuje slovotvorbu terminologických sousloví a konverzi. Dále jsou analyzovány synonymické, hypero-hyponymické, paronymické, antonymické, homonymické a polysémické jevy v dané terminologické soustavě. Součástí práce je i rozbor problematických termínů z hlediska překladu