Předozadní a rotační stabilita kolenního kloubu po jedno a dvousvazkové náhradě předního zkříženého vazu - Komzák, Martin; Hart, Radek, 1967-; Masarykova univerzita. Klinika traumatologie (2014)
V této práci byla studována rotační a předozadní stabilita kolenního kloubu na 60 kloubech kadaverů po protnutí jednotlivých svazků předního zkříženého vazu a na 80 kloubech pacientů při rekonstrukci předního zkříženého vazu (PZV) třemi různými technikami (jednosvazková anatomická rekonstrukce ASB, jednosvazková isometrická rekonstrukce ISB, dvojsvazková rekonstrukce DB). Pacienti byli sledování 24 měsíců po operaci s následnou kontrolní analýzou stability kolenního kloubu a se zhodnocením kvality funkce kloubu za pomoci dotazníků (Cincinnati, Lysholm, IKDC, KOOS, subjektivní rotační stabilita kloubu). Z výsledků experimentální i klinické části lze konstatovat, že anteromediální svazek předního zkříženého vazu ovlivňuje předozadní i vnitřně rotační stabilitu kolenního kloubu více než posterolaterální svazek. Anteromediální svazek při rekonstrukci PZV vykazuje podobný vliv na předozadní a rotační stabilitu kloubu jako samotná ISB náhrada. Přidáním posterolaterálního svazku se zvýší před
In this study, the rotational and antero-posterior (APT) stability of the knee joint were analysed before and after resection of 60 anterior cruciate ligaments (ACL) in 30 cadavers and in 80 knee joints of patients devided into three groups by the technique of the reconstruction of the ACL (isometric single-bundle ISB, anatomic single-bundle ASB and double-bundle DB reconstruction of the ACL). The knee joint was studied 24 month after the operation, too. All patients completed the orthopaedics scores (IKDC, KOOS, Cincinnati, Lysholm, Subjective rotational instability) in 3, 6, 12 and 24 months after the surgery. The data show that the anteromedial bundle (AM) of the ACL controls the antero-posterior and internal rotation to the greater extent than the posterolateral bundle (PL). The reconstruction of the AM shows nearly same values in APT and rotations as the ISB replacement. Adding the PL increases the rotational stability mainly concerning internal rotation. ASB presents the lesser r
Vedoucí práce: Radek Hart
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2014
Keywords: kolenní kloub; ligamentum cruciatum anterius; předozadní stabilita; rotační stabilita; rotational stability; Anterior Cruciate Ligament; Knee Joint; disertace; dissertations