Předozadní a rotační stabilita kolenního kloubu po jedno a dvousvazkové náhradě předního zkříženého vazu - Komzák, Martin (2014)
V této práci byla studována rotační a předozadní stabilita kolenního kloubu na 60 kloubech kadaverů po protnutí jednotlivých svazků předního zkříženého vazu a na 80 kloubech pacientů při rekonstrukci předního zkříženého vazu (PZV) třemi různými technikami (jednosvazková anatomická rekonstrukce ASB, jednosvazková isometrická rekonstrukce ISB, dvojsvazková rekonstrukce DB). Pacienti byli sledování 24 měsíců po operaci s následnou kontrolní analýzou stability kolenního kloubu a se zhodnocením kvality funkce kloubu za pomoci dotazníků (Cincinnati, Lysholm, IKDC, KOOS, subjektivní rotační stabilita kloubu). Z výsledků experimentální i klinické části lze konstatovat, že anteromediální svazek předního zkříženého vazu ovlivňuje předozadní i vnitřně rotační stabilitu kolenního kloubu více než posterolaterální svazek. Anteromediální svazek při rekonstrukci PZV vykazuje podobný vliv na předozadní a rotační stabilitu kloubu jako samotná ISB náhrada. Přidáním posterolaterálního svazku se zvýší před