Treatment of extra-articular and simple articular distal radius fractures with intramedullary nail - Safi, Adel Mohammad Mahmoud (2014)
Dvě studie byly provedeny s použitím hřebu. Cílem experimentální studie bylo posouzení (na kadaverech) rizik souvisejících s užitím hřebu. Cílem klinické studie bylo porovnání klinických výsledků distálních radiálních zlomenin léčených hřebem nebo volární dlahou. V experimentální studii byl hřeb aplikován u kadaverózních distálních předloktí s různými lokalitami kortikálního vstupu. Hodnoceno bylo riziko penetrace distálních zamykatelných šroubů do radiokarpálního kloubu, DRUJ a skrz dorzální nebo volární povrch kosti; a subchondrální umístění těchto šroubů. 62 pacientů bylo zařazeno do klinické studie. Pacienti byli náhodně léčeni buď hřebem, nebo volární dlahou. Výsledky byly klinicky a radiologicky hodnoceny šest týdnů, tři a dvanáct měsíců po operaci. Výsledky experimentální studie ukázaly, že optimální lokalizace kortikálního okna pro vstup hřebu je 1 cm proximálně od hrotu processus styloideus radii, mezi I. a II. extenzorovým oddílem v 0° naklonění v transverzální rovině.