Konstrukce rekombinantních DNA sond pro použití v molekulární cytogenetice - Čábelová, Kateřina (2014)
Příprava sond pro fluorescenční in situ hybridizaci zahrnuje širokou škálu technik molekulární biologie. V našem případě byla první metodou Laserová mikrodisekce (LCM), pomocí níž jsme získali genetický materiál - chromosomy či jejich části, jež byly oblastí našeho zájmu. Pracovali jsme s chromosomy vybraných zástupců čeledi Bovidae (Turovití), což je velmi početná čeleď podřádu přežvýkavců. Někteří zástupci patří ke kriticky ohroženým druhům a jejich sekvence DNA jsou v genových bankách zastoupeny velmi vzácně. Laserovou mikrodisekcí jsme získali v průměru 10 kopií chromosomu nebo jeho části. Z důvodu malého množství materiálu, následovala technika DOP PCR, kterou jsme využili k namnožení mikrodisekované DNA. PCR produkty byly klonovány do pDrive cloning vektoru, s využitím Blue-white assaye (modro-bílý test) pro selekci pozitivních klonů. Následovala DOT BLOT analýza, díky níž byla provedena selekce specifických klonů, které byly podrobeny sekvenační analýze a následně značeny fluoro