Financování léčby nádorových onemocnění v České republice - Šedo, Jiří (2014)
Východiska Léčba onkologických onemocnění je oblast zdravotní péče, ve které se setkáváme s velmi rychlým nárůstem výdajů. Příčinou je kromě samotné rostoucí incidence nádorových onemocnění i fakt, že do klinické praxe jsou zaváděny stále nové, mimořádně nákladné technologie, které sice posouvají možnosti léčby, ale za cenu mimořádným výdajů z veřejného zdravotního pojištění. Způsob financování zdravotnických služeb je velmi důležitým faktorem, který výrazně ovlivňuje kvalitu a dostupnost zdravotní péče. Nevhodně nastavené úhradové mechanismy mohou výrazně potencovat nerovnost v přístupu ke zdravotní péči a způsobovat nevyváženost alokace prostředků mezi jednotlivé oblasti péče a pro různé typy poskytovatelů. Cíle Cílem práce bylo představit souhrn opatření, které by měly vést ke změnám v systému veřejného zdravotního pojištění pro oblast onkologie tak, aby byl maximálně efektivní a zároveň splňoval předem definované společensko-etické požadavky. Dalším úkolem pak bylo připravit návrh