Vliv geologické stavby na geomagnetické pole na vybraných lokalitách - Šešulka, Vojtěch, 1983-; Přichystal, Antonín, 1950-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2014)
Předkládaná práce se zabývá podrobným pozemním geofyzikálním (převážně magnetickým) průzkumem na několika vybraných lokalitách. Zkoumány byly vulkanické struktury různého stáří od paleozoika až po nejmladší kenozoikum. Podrobná měření přinesla nové poznatky o charakteru hledaných struktur a jejich vztahu k okolním horninám a přispěla novým způsobem ke studiu některých dosud nevyřešených otázek na daných lokalitách. Zkoumáno bylo vzájemné postavení „diabasových“ žilných struktur a jílové rozsedliny v okolí obce Pičín v Barrandienu. Vyvrácena byla přítomnost svrchně paleozoického melafyrového tělesa na lokalitě Přední Arnoštov. Byla znovu objevena kenozoická bazaltová žíla na lokalitě Pohoř a nalezeno bylo množství bazaltových kamenů a balvanů, na nichž bylo provedeno moderní petrografické zhodnocení, včetně radiometického datování. Nejrozsáhlejší geofyzikální průzkum (včetně gravimetrie a elektrické odporové tomografie - ERT) byl proveden na lokalitě Lomnice u Bruntálu, kde byla studov
Ground geophysical survey (predominately magnetic survey using Cs-magnetometer) was applied on selected localities. Volcanic structures of various ages from Paleozoic to Cenozoic were surveyed. Detailed measurements provided new insights on the nature of the structures and their relationship to the surrounding rocks. The obtained data brought new information about geological structure at these sites. The relative position of "diabase" dikes and so called „clay fault” near the village Pičín in Barrandian area was examined. The presence of Upper Paleozoic "melaphyre" body near Přední Arnoštov was disproved. The Cenozoic basalt dike at the locality of Pohoř was rediscovered and new basalt boulders were found. Modern petrographic description and analyses were made on the samples. The most extensive geophysical survey (e.g. gravimetry and electrical resistivity tomography - ERT) was undertaken on the locality of Lomnice. The spatial structure of Cenozoic maar-diatreme structure was studied
Vedoucí práce: Antonín Přichystal
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: geofyzikální průzkum; kenozoikum; prvohory; sopečná činnost; cenozoic; geophysical prospection; paleozoic; volcanic activity; disertace; dissertations