Vliv geologické stavby na geomagnetické pole na vybraných lokalitách - Šešulka, Vojtěch, 1983- (2014)
Předkládaná práce se zabývá podrobným pozemním geofyzikálním (převážně magnetickým) průzkumem na několika vybraných lokalitách. Zkoumány byly vulkanické struktury různého stáří od paleozoika až po nejmladší kenozoikum. Podrobná měření přinesla nové poznatky o charakteru hledaných struktur a jejich vztahu k okolním horninám a přispěla novým způsobem ke studiu některých dosud nevyřešených otázek na daných lokalitách. Zkoumáno bylo vzájemné postavení „diabasových“ žilných struktur a jílové rozsedliny v okolí obce Pičín v Barrandienu. Vyvrácena byla přítomnost svrchně paleozoického melafyrového tělesa na lokalitě Přední Arnoštov. Byla znovu objevena kenozoická bazaltová žíla na lokalitě Pohoř a nalezeno bylo množství bazaltových kamenů a balvanů, na nichž bylo provedeno moderní petrografické zhodnocení, včetně radiometického datování. Nejrozsáhlejší geofyzikální průzkum (včetně gravimetrie a elektrické odporové tomografie - ERT) byl proveden na lokalitě Lomnice u Bruntálu, kde byla studov