Epigenetic mechanisms in the regulation of telomere maintenance - Majerová, Eva; Fajkus, Jiří, 1964-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2014)
Telomery jsou nukleoproteinové struktury, které se nacházejí na koncích lineárních eukaryontních chromosomů. Slouží jako jejich ochrana před rozpoznáním reparačními mechanismy buňky, před fúzemi chromozomů a tím i před dalšími genomovými nestabilitami. Jelikož replikační aparát opožďujícího se řetězce skrze Okazakiho fragmenty nemůže plně syntetizovat 3’ konec DNA, je přirozenou vlastností telomer se během života zkracovat. V buňkách, které se účastní časté replikace, je za doplňování konců chromozomů zodpovědný enzymatický komplex telomerázy. Strukturní a funkční regulace telomer je nezbytně nutná pro správné fungování jednotlivých buněk i celého organismu, neboť nefunkční, kriticky zkrácené telomery mohou vést až k nenávratnému zastavení buněčného cyklu, apoptóze, a tím i k předčasnému stárnutí organismu. Naopak stabilně udržované telomery jsou jednou ze základních podmínek buněčné nesmrtelnosti a možného rozvoje nádorového bujení. Studium epigenetické regulace telomer se ...
Telomeres are nucleoprotein structures located at the ends of linear eukaryotic chromosomes. They prevent natural chromosome ends from unwanted DNA damage response, fusions and consequent onset of genome instability. Since the replication of lagging strand via Okazaki fragments cannot fully replicate 3’ end of chromosome, the natural attribute of telomeres is their shortening in each cell cycle during the life of organism. In cells that undergo frequent divisions, the lengthening of telomeres is provided by enzymatic ribonucleoprotein complex called telomerase. Structural and functional regulation of telomeres is essential for correct cell and whole organism development - non-functional, critically shortened telomeres may stop the cell cycle and lead to apoptosis and premature ageing of organism, while stably maintained telomeres are one of the crucial conditions for cellular immortality and possible cancer development. The study of epigenetic regulation of telomeres became popular ...
Vedoucí práce: Jiří Fajkus
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: methylace DNA; modifikace chromatinu; telomery; DNA methylation; chromatin modifications; telomeres; disertace; dissertations