Elektrochemické a spektrální studium krátkých oligonukleotidů - Třísková, Iveta (2014)
Předkládaná disertační práce se zabývá elektrochemickou a spektrální studií klasického DNA mini hairpinu d(GCGAAGC) a jeho analogů s různou trinukleotidovou centrální sekvencí (AAA, CCC, GGG a TTT). Cílem studie bylo ukázat vliv strukturních změn na jejich adsorpční a elektrochemické chování. Ze spektrálních metod byl vybrán cirkulární dichroismus a absorpční spektroskopie, z elektrochemických metod byla zvolena voltametrie a polyakrylamidová gelová elektroforéza. Nejen spektrální metody, ale i metody elektrochemické odrážely strukturní změny vlivem trinukleotidového polymorfismu v centru řetězce studovaného heptameru. Bylo zjištěno, že jestliže na jedné straně purinový centrální triplet (GAA a AAA) stabilizuje vlásenkovou strukturu, pak na druhé straně pyrimidinový centrální triplet (CCC a TTT) podporuje kompaktnější strukturu bimolekulárního duplexu. V případě DNA heptameru s GGG sekvencí byla potvrzena tvorba supramolekulárních struktur, především tetramolekulárního G kvadruplexu.