Konstituční aspekty limitace veřejného dluhu ve státech Evropské unie - Kozieł, Michal, 1985-; Mrkývka, Petr, 1964-; Masarykova univerzita. Katedra finančního práva a národního hospodářství (2014)
Disertační práce se zabývá zkoumáním pravidel zachycených na ústavní a zákonné úrovni, která by měla směřovat k omezování veřejného zadlužení. První část práce vymezuje základní teoretická východiska a definuje stěžejní pojmy. Druhá část je věnována pravidlům omezujícím veřejné zadlužení ve státech Visegrádské čtyřky (České republice, Polsku, Maďarsku a Slovensku) a součástí je také exkurz do ostatních členských států Evropské unie. V poslední kapitole jsou uvedeny základní nástroje na evropské úrovni a jejich vliv na limitaci veřejného dluhu v členských státech. Hlavním cílem této práce je prozkoumat a formulovat základní ústavní pravidla, v důsledku kterých je ve zvolených členských státech Evropské unie (Česká republika, Polsko, Maďarsko, Slovensko) i v Evropské unii samotné dosahováno omezování veřejného dluhu, dále kriticky zhodnotit současný stav v této oblasti a navrhnout případné změny pro futuro.
The dissertation thesis deals with the rules captured in constitutional and legal level, which should aim to reduce public debt. The first part defines the basic theoretical background and defines the key concepts. The second part aims at rules limiting public debt in the four Visegrad countries (Czech Republic, Poland, Hungary and Slovak) and includes also disquisition of other Member States of the European Union. The last chapter provides the basic tools at European level and their impact on the limitation of public debt in the EU Member States. The main objective of this work is investigate and formulate basic constitutional rules, by which the selected EU Member States (Czech Republic, Poland, Hungary, Slovakia) and in the European Union achieve limiting public debt, as well as critically assess the current situation in this area and propose changes pro futuro.
Vedoucí práce: Petr Mrkývka
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2014
Polské a anglické resumé
Keywords: veřejné finance; veřejný dluh; public debts; public finance; země Evropské unie; European Union countries; disertace; dissertations