Akutní pankreatitida - klasifikace a epidemiologie - Floreánová, Katarína; Dítě, Petr, 1941-; Masarykova univerzita. Interní gastroenterologická klinika (2014)
Úvod: Akutní pankreatitida (AP) je závažné onemocnění se značnou mortalitou i morbiditou a celosvetově vzrůstající incidencí. Univerzální a jasně ukotvená klasifikace je základem jak pro komunikaci mezi kliniky, tak zejména ve srovnávacích studiích klinického výzkumu. Porozumění epidemiologické charakteristice onemocnění a objev spolehlivých ukazatelů tíže onemocnění napomůže v nalézání efektivnějších postupů v rozhodovacím procesu i terapii pacientů. Metody: Analyzovali jsme 159 pacientů s AP hospitalizovaných v terciárním nemocničním centru, které jsme současně zařadili do kategorii původní i revidované atlantské klasifikace. Pomocí výstupových parametrů jsme hodnotili odůvodněnost zařazení do jednotlivých skupin tíže. Ohodnotili jsme BMI, počet bílých krvinek a RDW a jejich předpovědní schopnost ve stanovení tíže a úmrtnosti AP. Na souboru 261 postupně zařazených pacientů s AP z několika center Jižní Moravy jsme hodnotili incidenci, etiologické rozložení, podíl úmrtí a terapii. Vý
Background: Acute pancreatitis (AP) is a serious condition accompanied with important mortality and morbidity and moreover with increasing incidence all around the world. Universal and clearly embedded classification of the AP provides a basis for a communication between clinicians as well as for comparative clinical studies. Understanding of the epidemiological chracteristics of the disease and discovery of the reliable severity markers will help in finding more effective proceedings in decision making and therapy. Methods: We analyzed 159 patients with AP hospitalized in tertiary centre. We categorized the patients as per both original Atlanta and revised Atlanta classification. According to analyzed outcomes we justified the severity categories. We evaluated BMI, leucocyte count and red cell distribution width (RDW) and their ability to predict severe form or death in AP. In a study group of 261 consecutive patients from multiple centres in South Moravian region we analyzed incid
Vedoucí práce: Petr Dítě
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2014
Keywords: akutní pankreatitida; délka pobytu; erytrocytární znaky; hospitalizace; pankreatitida -- etiologie; pankreatitida -- mortalita; počet leukocytů; věkové faktory; acute pancreatitis; Age Factors; Erythrocyte Indices; Hospitalization; Length of Stay; Leukocyte Count; disertace; dissertations