Prevalence kouření a užívání elektronických cigaret u produktivní populace města Brna v r. 2013. Průběžné býsledky Kardiovize Brno 2030 - Sochor, Ondřej (2014)
Úvod: Cílem této práce bylo zjistit užívání tabáku a užívání elektronické cigarety v reprezentativním vzorku brněnské populace. Metody: Průřezové šetření rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění bylo provedeno podle zavedené metodiky Czech PostMONICA Study, nově v okrese Brno-město v roce 2013. Tato zpráva o úvodních 966 náhodně vybraných dobrovolnících ve věku 25-64 let se zaměřuje na užívání tabáku, prevalenci v různých podskupinách stejně jako na postoje k nekuřáckým restauracím. Byla sledována i prevalence užívání e-cigaret, resp. prevalence užívání marihuany. Výsledky: Jelikož se jedná o studii s pilotními výsledky, nábor ještě stále probíhá. Proto je v našem vzorku zatím zahrnuto 35,2 % pozvaných dobrovolníků ze dvou největších zdravotních pojišťoven (Všeobecná zdravotní pojišťovna a Zdravotní pojišťovna Ministerstva Vnitra České republiky). Průměrný věk respondentů byl 47,32 roků (+-SD 11,40). Prevalence kuřáctví byla 26,70 %, příležitostní kuřáci představ