Produkce půdního CO2 na vybraných lokalitách Moravského krasu - Blecha, Martin; Faimon, Jiří, 1950-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2014)
Půdní CO2 byl studován na vybraných lokalitách Moravského krasu (ČR) s rozdílnou vegetací (luční porosty, jehličnatý les, listnatý les, orná půda). Průměrné koncentrace CO2 měřené přímo ve vzduchu půdních sond (vesměs až na bázi profilu, indikace CO2 v hloubce ~ 10 cm) se v lesních půdách pohybovaly v rozmezí 500 až 5 000 ppmv, v půdách závrtů s trvalým travnatým porostem byly zaznamenány koncentrace i vyšší (až 10 000 ppmv). Kromě sezónních výkyvů vykazovaly půdní koncentrace i výrazné diurnální variace, při kterých koncentrace CO2 kolísaly během jednoho dne v rozsahu 300 ppmv až 1600 ppmv, v závislosti na místě a ročním období. Nezávisle na ročním období a vegetaci byly v půdních koncentracích CO2 zjištěny vysokofrekvenční oscilace s periodou kmitu mezi 7 a 138 minutami. Amplituda oscilací variovala mezi 260 a 660 ppmv. Speciální studium ukázalo, že střední koncentrace CO2 naměřené přímo v půdní atmosféře jsou ovlivněné průměrem vrtu do půdního profilu. Při měření v neporušeném půdní
Soil CO2 was studied at selected locations of the Moravian Karst (the Czech Republic) with different types of vegetation (grassland, coniferous forest, deciduous forest, tilled field). Average CO2 concentrations measured directly in the drill-holes air (mostly except for the base of a soil profile, the CO2 indication at depth of ~ 10 cm) in forest soils ranged between 500 and 5000 ppmv; a higher concentration (up to 10,000 ppmv) was recorded in soils of sinkholes with permanent grass vegetation. In addition to seasonal fluctuations, soil concentrations showed marked diurnal variations, in which CO2 concentrations ranged between 300 ppmv to 1600 ppmv in one day, depending on a location and a season period. High-frequency oscillations with a period of oscillation between 7 and 138 minutes were detected in soil CO2 concentrations independently on the season and vegetation cover. The amplitude of oscillations varied between 260 and 660 ppmv. Special study showed that the CO2 concentration
Vedoucí práce: Jiří Faimon
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: krasové oblasti -- Česko; oxid uhličitý; půda; vodní toky; carbon dioxide; karst regions -- Czechia; soil; water streams; Moravský kras (Česko); Moravian Karst (Czechia); disertace; dissertations