Produkce půdního CO2 na vybraných lokalitách Moravského krasu - Blecha, Martin (2014)
Půdní CO2 byl studován na vybraných lokalitách Moravského krasu (ČR) s rozdílnou vegetací (luční porosty, jehličnatý les, listnatý les, orná půda). Průměrné koncentrace CO2 měřené přímo ve vzduchu půdních sond (vesměs až na bázi profilu, indikace CO2 v hloubce ~ 10 cm) se v lesních půdách pohybovaly v rozmezí 500 až 5 000 ppmv, v půdách závrtů s trvalým travnatým porostem byly zaznamenány koncentrace i vyšší (až 10 000 ppmv). Kromě sezónních výkyvů vykazovaly půdní koncentrace i výrazné diurnální variace, při kterých koncentrace CO2 kolísaly během jednoho dne v rozsahu 300 ppmv až 1600 ppmv, v závislosti na místě a ročním období. Nezávisle na ročním období a vegetaci byly v půdních koncentracích CO2 zjištěny vysokofrekvenční oscilace s periodou kmitu mezi 7 a 138 minutami. Amplituda oscilací variovala mezi 260 a 660 ppmv. Speciální studium ukázalo, že střední koncentrace CO2 naměřené přímo v půdní atmosféře jsou ovlivněné průměrem vrtu do půdního profilu. Při měření v neporušeném půdní